PEHLİVAN HELVA » Helva´nın Tarihçesi

Helva ismi Arapça kökenli hulviyyat vey halaviyyat kelimesinden gelmektedir. Günümüz Arapçasında helva; şirin, güzel anlamında kullanılır ve tüm tatlı çeşitlerini içine alır. Bizde ise evlerde yapılan, ana maddesi un veya irmik olan, şeker, bal yada pekmezle tatlandırılan süt, yağ, kaymak, tarçın, fıstık  gibi ara maddelerle farklı çeşitleri yapılan, bildiğimiz helvalar akla gelir. Tabii bir de evlerde yapılması zor olduğu için satın alınan tahin helvası unutulmamalı.
 

Helva, Türkiye’de ve pek çok Orta Doğu ülkesinde farklı çeşitlerine rastlanan bir tatlı türüdür.

Türk mutfağının başta gelen lezzetlerinden biri olan helvanın Selçuklular döneminde tüketilen besinlerden biri olduğunu Kaşgarlı Mahmud’un kaleme aldığı “Divanü Lugati’t Türk” te görüyoruz. İrene Melinkoff da XIII. Yüzyılda Selçuklular döneminde helvanın varlığından söz ediyor ve Mevlana zamanında helva törenleri yapıldığını yazıyor.